Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ο μεγαλύτερος μου ....."φόβος"


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ..."ΜΠΕΛΑΔΕΣ"

Στην καπιταλιστική αστική "Δημοκρατία" την οποία ζούμε ο όρος ευτυχία έχει χάσει την αρχαιοελληνική του σημασία. Σύμφωνα με τον μεγάλο Έλληνα Φιλόσοφο Πλάτωνα  «Δεν είναι δυνατό όλοι οι άνθρωποι να είναι ολοκληρωτικά ευτυχισμένοι και μακάριοι, αλλά μόνο λίγοι.» Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Πλάτωνα η ευτυχία δεν εξαρτάται από υλικά αγαθά ούτε από την Εξουσία.
Πηγή της ευτυχίας δεν είναι καν η Ελευθερία του Ατόμου αφού ακόμα και ένας σκλάβος μπορεί να είναι περισσότερο ευτυχισμένος από ένα Τύραννο!!! Η ευτυχία στον άνθρωπο οφείλεται στην αυτογνωσία του και στην ψυχική του ισορροπία.

Τότε επιλέγει να κάνει αυτά για τα οποία έχει τις κατάλληλες ικανότητες και φυσικά αυτό τον ικανοποιεί . Η αυτογνωσία μας κάνει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας χωρίς προσποιήσεις .

Δύσκολο στις μέρες μας της απόλυτης χυδαιότητας να βρει οπαδούς η φιλοσοφία του Πλάτωνα. Οι περισσότεροι (και στις οχλοκρατίες) αποφασίζουν συνήθως οι αμόρφωτες πλειοψηφίες θεωρούν πως οι λύσεις είναι αποτέλεσμα μιας διαχείρισης υλικών αγαθών!!

Αυτό είναι και το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα πως η ίδια είναι βαθύτατα ΗΘΙΚΗ αφού δεν είναι ότι χάθηκε μόνο το μέτρο αλλά ακόμα και η κοινή λογική παραμένει στις μέρες μας ζητούμενο.

Είναι εμφανές σε όσους έχουν στοιχειώδη μόρφωση πως περισσότερο από ΠΟΤΕ οι Αρχαίοι Κλασσικοί Φιλόσοφοι είναι αναγκαίοι για να κατανοήσουμε την κατάντια μας. Ο μεγαλύτερος μου φόβος δεν είναι πως θα είμαι δυστυχισμένος αφού η ευτυχία μας όπως το λέει και η αρχαία λέξη εξαρτάται από την καλή μας ΤΥΧΗ.

Ο δικός μου φόβος είναι μήπως σε στιγμές μερικής ή απόλυτης ευδαιμονίας χάσω όλες εκείνες τις Αρετές που από τα βάθη των αιώνων μας χαρακτηρίζουν ως  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Και ο αγώνας αυτός είναι συνεχής και τελειώνει μόνο όταν εγκαταλείψουμε αυτόν τον μάταιο αλλά γλυκό κόσμο.

Σ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: